dimarts, 11 d’octubre del 2022

MÒDUL, XARXES MODULARS I ESCHER

XARXES MODULARS

Les xarxes modulars són estructures, generalment geomètriques, que permeten relacionar figures iguals o semblants, anomenades mòduls, en una mateixa superfície.


La condició fonamental que ha de complir l'estructura de tota xarxa modular és cobrir el pla completament sense deixar superfícies buides intermèdies. Les figures geomètriques que tenen aquesta propietat són: el triangle, el quadrat i l'hexàgon.

 

TRANSFORMACIONS DEL MÒDUL

L’artista M.C. Escher, creador incansable de figures i obres on el mòdul és el  protagonista, dibuixa  figures i éssers impossibles on aplica el disseny modular, les transformacions geomètriques o les simetries.


Mira aquest enllaç per a veure un curt inspirat en les xarxes modulars
Inspiration

 

A partir d'un mòdul en dues dimensions és possible arribar per mitjà de diverses transformacions a mòduls que suggereixen tridimensionalitat. En el següent vídeo els mòduls que comencen amb una estructura bidimensional es transformen en estructures tridimensionals. També podem veure el recurs de la transformació començant amb formes geomètriques i acabant amb formes orgàniques.

 



Escena de la pel·lícula Dentro del laberinto dirigida per Jim Henson en 1996 on apareix el laberint creat per Escher (Relativitat).

 



Curtmetratge d’animació de Hallucii que s’inspira en la obra Ascending and descending.

 


Imatges dels dibuixos realitzats per Escher en visitar l’Alhambra de Granada.

http://anablesa.weebly.com/uploads/3/5/9/6/3596708/alhambra_escher.pdf