dijous, 13 d’abril del 2023

LAS SINSOMBRERO

Las Sinsombrero, són dones artistes i escriptores del primer terç del segle XX que van conviure amb la Generación del 27, un dels grups artístics i literaris més influents de la cultura espanyola.

Parlem de la primera generació de dones que va entrar sense complexos en el món artístic. Dones transgressores, valentes i lluitadores que van reivindicar un paper intel·lectual en una societat on solament tenien rellevància els homes.

Dones amb un gran talent, que van compartir amistat entre elles, reflexions i també vivències, i que van influir de forma decisiva en l’art i el pensament espanyol i, en alguns casos, degut a la seva producció a l’exili, en els estils i gèneres de creadors i artistes internacionals.


La Guerra Civil espanyola va significar la fi d’aquesta generació de dones i la seva condemna a l’oblit. Amb la tornada de la democràcia, els noms dels seus companys homes van ser recuperats i lloats, però en el cas d’elles van quedar en silenci, van perdre el lloc que mereixien dins del relat oficial de la Generació del 27 i, en conseqüència, de la història de la literatura i de la cultura espanyola.


El nom respon al gest de treure’s el barret en public que van protagonitzar Maruja Mallo , Margarita Manso, Salvador Dalí i Federico García Lorca a la Porta del Sol. "Ens van apedregar cridant-nos de tot", relata la mateixa Mallo en uns enregistraments després de tornar de l'exili. 











Activitat realitzada per l'alumnat de 4t. Servei comunitari Comité Lila