dimarts, 13 de setembre del 2022

GÈNERES ARTÍSTICS

Els gèneres artístics són especialitzacions temàtiques amb les que se subdivideixen les diverses manifestacions artístiques.


EL RETRAT I L'AUTORETRAT


ARTISTA DE REFERÈNCIA: ANDY WARHOL



Andrew Warhola, més conegut com a Andy Warhol, va néixer el dia 6 d'agost de 1928 a Pittsburgh, Pennsilvània, i va morir el 22 de febrer de 1987 a Nova York.


Va ser un pintor estatunidenc i una figura central del moviment conegut com a pop art. Després d'una reeixida carrera com a il·lustrador comercial, Warhol es va fer famós en tot el món pels seus treballs com a pintor, cineasta, productor musical, escriptor i escultor. 


Warhol va utilitzar mitjans diferents per crear les seves obres, com el dibuix a mà, la pintura, el gravat, la fotografia, la serigrafia, l'escultura, el cine i la música. El Museu Andy Warhol en la seva ciutat natal, Pittsburgh, Pennsilvània, conserva una àmplia col·lecció permanent d'art. Resulta ser el museu més gran dels Estats Units dedicat a un sol artista.


El treball de Warhol, malgrat les múltiples crítiques oposades, ha estat objecte de nombroses exposicions, llibres i pel·lícules després de la seva mort. En general, Warhol és reconegut com un dels artistes més famosos del segle xx, de manera que va aconseguir molt més que el que havia estat el seu gran somni: «Ésser famós durant 15 minuts».




EL PAISATGE


El paisatge és el gènere pictòric on es representa un conjunt visual natural o urbà. El cel acostuma a estar inclòs en la selecció realitzada per l'artista, la llum i els fenòmens naturals poden esdevenir el motiu de l'obra; el pintor pot centrar el seu interès en el mateix paisatge o utilitzar-lo com fons.



ARTÍSTA DE REFERÈNCIA: WILLIAM TURNER


Joseph Mallord William Turner és un dels millors paisatgistes de la 

Joseph Mallord William Turner és un dels millors paisatgistes de la història.


De fet, és responsable que el paisatge sigui considerat avui dia un gènere més gran. 


Va pintar els paisatges com un esclat de llum i color. En les seves obres la definició de les formes es perd entre les ones, els núvols i les boires. Són quadres poderosos, plens de força, que comuniquen perfectament el caos d’una tempesta. S’avancen a l’impressionisme i l’abstracció. 


LA NATURA MORTA


ARTÍSTA DE REFERÈNCIA: CLARA PEETERS

Clara Peeters (Anvers, 1594 - c. 1657) fou una pintora flamenca especialitzada en el gènere de la natura morta, en particular autora d'escenes de desdejuni i florals, en les quals objectes preciosos de metall o ceràmica s'acumulen aparentment desordenats al costat de flors, fruits i peces de pesca o caça creant un conjunt multicolor.