dijous, 24 de setembre del 2020

QUI VOL UN GPS, TENINT UN REGLA I UN COMPÀS

 

Hi ha un perillós banc de sorra a prop de les illes Hormigas. En ell s’han produït nombrosos naufragis, entre ells el del transatlàntic Sirius el 1906, en el que van morir més de 200 persones

 


Imaginem-nos que estem navegant en un vaixell i volem saber la nostra posició, ja que a prop d’on estem hi ha un banc de sorra on podríem encallar.

 

Ens aboquem per la borda i veien el far del Cabo de Palos, i una mica més a l’esquerra (perdó, a babor) el far de les illes Hormigas. També veiem la illa Grosa, a la nostra esquena.

Doncs bé, amb aquests tres punts que tenim identificats, i algun instrument per a mesurar l’angle entre ells, es suficient per a trobar la nostra posició al mapa, sense mesurar distàncies ni fer cap càlcul¡

 

Imaginem-nos que els angles en qüestió són 130º entre la illa Grosa i el far del Cap de Palos i 30º entre aquest i les illes Hormigas.

 

Només cal localitzar-los al mapa, traçant els segment entre ells i realitzar un simple procés de construcció dels seus respectius arcs capaços.

 

L'arc capaç d'un segment donat i un angle determinat és el lloc geomètric de tots els punts des dels quals es veu aquest segment sota un mateix angle.